Mi a különbség a műanyag és az acél pántszalagokkal való csomagolás között?

Mi a különbség a műanyag és az acél pántszalagokkal való csomagolás között?

Mi a különbség a műanyag és az acél pántszalagokkal való csomagolás között?

Csomagolás műanyag pántszalaggal

Amikor a műanyag (PP) polipropilén pántszalagot és (PET) poliészter pántszalagot feltalálták és elkezdték csomagoláshoz használni, szinte teljesen helyettesítették az acél pántszalaggal történő csomagolást. Különösen ott használták, ahol az acélszalaggal való csomagolás nem volt helyettesíthető. A műanyag pántszalagok megjelenésével nőttek a jobb és hatékonyabb csomagolás lehetőségei. A kettő közötti különbségeket az alábbiakban ismertetjük.

Az acél és a műanyag pántszalag közötti lényeges különbség

A nyúlékonyság nem az acél pántszalag fő jellemzője. Ezzel szemben a műanyag pántszalag bizonyos mértékben nagyobb nyúlással rendelkezik. A műanyag pántszalag egyik legfontosabb jellemzője, hogy képes visszatérni az eredeti alakjához. Miután valamilyen nyomásnak tettük ki, felmerül a kérdés, hogy a pántszalag mennyire képes a megnyúlt alakból visszatérni az eredetihez?

A fa rakomány jó példa az acélból a műanyag csomagolásra történő áttérésre. Az igaz, hogy ebben az esetben az acél pántszalag hatékonyabb, mivel nagyobb teherbírással rendelkezik a nehezebb rakományok rögzítése esetén, viszont a műanyag pántszalag a nyúlás után gyorsan visszatér az eredeti alakjához. Emiatt az utóbbi pántszalag lenne hatékonyabb a fenti példában, ami szintén a két pántszalag közötti különbséget mutatja be. A rugalmasság tulajdonságát figyelembe véve a fa rakomány alkalmasabb műanyag pántszalaggal való csomagolásra. A rugalmasságnak köszönhetően visszatér az eredeti alakjához, ez alól viszont kivételt képez a szélsőséges megnyúlás lehetősége. Összefoglalva, az acél pántszalag jobban hajlamos a szakadásra, valamint hogy az áruk szállítása során kilazuljon. Ebben az esetben az áru védelme megszűnik. Igaz, hogy az acél pántszalagok nagyobb súlyt bírnak, de sok esetben a pántszalag rugalmassága fontosabb tényező.

Váltás acélról műanyag pántszalagra

A műanyag szalagokkal ellátott csomagolásnak nincs olyan hosszú hagyománya, mint az acélnak. A technológia fejlődésével ez az áttérés egyre gyorsabbá válik. Így a korszerűbb eszközök gyártása és az új csomagolási lehetőségek felfedezése miatt a műanyag szalag rövid időn belül teljesen fel fogja váltani az acélt. A legtöbb vezető gyártó elismeri, hogy az egyik pántszalagról a másikra való váltás elkerülhetetlen.

Nyúlás, nyomás és alak visszanyerés

A fenti szavak megértéséhez ismernünk kell a pántszalagok használatának feltételeit. A pántszalag szakítószilárdsága akkor tükröződik, amikor meghúzzuk, vagy bizonyos nyomást gyakorolunk rá. Amikor elér egy adott pontra, elkezd hosszabbodni és nyúlni. Miután ez megtörtént, az egyetlen kérdés az, hogy visszatér-e az eredeti formájához. A pántszalag rugalmasságának képességét a legmagasabb lehetséges tágulási pont alapján állapíthatjuk meg, amelyből a pántszalag még vissza tudja nyerni, és nem veszíti el alakját (ezt a pántszalag teherbírásának is nevezik).

COMBO Pallet Semi-automatic Strapping Machine price PP strap 9-19mm

Tudj meg többet a műanyag PP és műanyag PET pántszalag teherbírásáról

A pántszalag teherbírása szalagonként eltérő. A legjobb teljesítményt egyetlen pántszalag használata mutatja. A legnagyobb lehetséges nyomást a szalag maximális nyújthatóságából láthatjuk. Ugyanakkor a nyúlás még mindig elegendő ahhoz, hogy a szalag visszatérjen az eredeti alakjához.

Tudj meg többet a műanyag PET és PP pántszalag eredeti alakjához való visszatéréséről (rugalmasság)

Az eredeti alakhoz való visszatérés lehetősége főként attól függ, hogy milyen anyagból készült a pántszalag, mekkora a rá nehezedő nyomás és mekkora ez a feszültség. Ha egy rövid élettartamú feszültség, a pántszalag alakjának helyreállítási esélye sokkal nagyobb. Minél hosszabb ideig gyakorolunk a pántszalagra nyomást, annál kisebb a visszaállítás lehetősége. Itt látható az egyik legjobb jelölt (vagyis amely hosszú ideig tartó nyomást követően a leggyorsabban állt vissza az eredeti formájába), egy egyenes műanyag zsebszalag.

Oszd meg ezt a posztot


Termék Érdeklődés

Az alábbi információkra van szükségünk az ajánlat elkészítéséhez. Hamarosan e-mailben kap ajánlatot a termékre.